Мазна риба два пъти седмично за по-дълъг живот

2013-04-02 20:00:00
Мазна риба два пъти седмично за по-дълъг живот
Снимка: sxc.hu

Консумацията на мазна риба два пъти седмично подобрява цялостното здраве и удължава живота, твърдят американски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Изучавайки данните на над 2700 мъже и жени, специалисти от Харвардското училище по обществено здраве и Вашингтонския университет установили, че редовната консумация на риби, богати на Омега-3 мастни киселини, води до намаляване на риска от преждевременна смърт с 27% и удължаване на живота на един човек средно с около 2,2 години.

 

 

Високите нива на есенциалните мастни киселини в кръвта понижават риска от инфаркт, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Те също така спомагат за регулиране на кръвното налягане и нивата на триглицеридите в кръвта.

 

Полезните свойства на Омега-3 мастните киселини обаче не се изчерпват дотук. Те потискат възпаленията, подобряват дейността на мозъка, подпомагат мускулния растеж и дори съдействат за излизането от депресия и подобряването на настроението.

 

За да се радвате на полезния ефект на безценните мастни киселини, специалистите препоръчват да консумирате по една порция мазна риба (около 140 гр) два пъти седмично. Най-подходящи за целта са рибата тон, сьомгата, скумрията, херингата, сардината и аншоата.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия